Lélekkonyhakert

Áfonya, ahogy én készítem

2017. július 12. - Lélekkonyhakert
"a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,..."

Tátrai szuvenír férjemtől! - kedd este, munka után, kétség nem fér hozzá, inkább áfonya!
afonya_0_1.jpg
Szeretjük az áfonyát s nem mindig sikerül hozzájutni igazi erdei áfonyához, melynek aromája a piacon kapható nagy szemű, termesztett változattal össze sem hasonlítható. 
Az áfonyadzsemnek nálunk a karácsonyi asztalnál is kiemelt szerepe van, hagyományosan, évek óta.
Egyébként meg gyerekeim nagy kedvence az "IKEÁS"húsgombóc barna mártással, hasábburgonyával, ami csak akkor készülhet, ha van hozzá áfonyadzsem, ami ugyan kapható a nagyobb szupermarketekben, de ahhoz képest, ami itthon készül.... 
Nem bonyolult a befőzése, íme, ahogy én készítem:
Hozzávalók:
1kg áfonya
50-60 dkg cukor
1 ek.zselatin
afonya1.jpg
1.Az áfonyát szűrőn keresztül megmosom, lecsepegtetem
2. A cukor 3/4 részével összekeverem, egy éjjel állni hagyom
3. Reggel(hajnalban :)) felfőzöm, a maradék cukrot 1 ek. zselatinnal, kevés vízzel összekeverve, hozzáelegyítem, 3-4 percig még főzöm.
4. Mikróban kigőzölt forró üvegekbe töltöm.
5. Két réteg folpack fóliával lefedem az üvegek száját, közé natrium benzoátot szórok, fedővel lezárom, vastag takaróval megágyazok nekik, minimum 2 napig pihentetem őket.
6. Ezt követően kerülnek a spajz polcára. (Egyet szigorúan, titkos helyre elbújtatok karácsonyra!)
Lehet van, aki sokallja a cukrot, de én ezzel tartósítok, s így a legfinomabb. Egyébként meg úgy vagyok vele, hogy inkább kevesebb plusz édességet kellene ennünk csokit, cukorkát stb., ne a befőttekkel akarjuk megváltani a világot e téren! A zselatint meg mindenféle kapszulákban porcerősítésre, ízületi panaszokra ajánlják, akkor miért is ne?
 
Egyszóval mindent meg lehet magyarázni, dehogy így elkészítve finom, az biztos! Arról nem is szólva, hogy mennyire egészséges!
Állítólag,  egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.
Nyilván nyersen, cukor nélkül fogyasztva lenne az igazi...

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekkonyhakert.blog.hu/api/trackback/id/tr4112660235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.