Lélekkonyhakert

Uborkaszezon.., avagy az uborkabefőzés dicsérete...

2018. július 12. - Lélekkonyhakert

 

befozes1.jpg

Uborkaszezon, - az év ezen, nyári időszakát nevezzük így, amikor a legizgalmasabb dolog, ami történik körülöttünk, hogy kertjeinkben  növekednek az uborkák....:) 
 
Szeretem ezt az időszakot, nem is olyan unalmas, sok mindent lehet ilyentájt, nyár közepén csinálni, például: Üvegekbe rakni a szaporán növekvő uborkáinkat! 
Rengeteg módon tehetjük ezt, én mindig egyféleképpen szoktam, s szigorúan ezt is tartósítószer nélkül! - mondván, ha már egyszer pancsolok vele, időt szánok rá, akkor legyen egészségesebb, mint ami az üzletekben kapható! Nem utolsó sorban családom tagjait hozzászoktattam a "saját uborka" ízéhez, sokkal jobban örülnek, ha ilyet bontok, s nem boltit.
Egyébként, akinek konyhakertje van, nem tudja elkerülni az uborka tartósítását, ugyanis, ha már egyszer ültettünk és megnő, akkor valamit kezdeni kell vele, ennyit nem lehet frissen megenni!
uborka.jpg
2 csomag uborkamagot szoktam elvetni, ebből bőven jut friss fogyasztásra, kovászolásra is,  s a "maradékból" általában 10-12 üveggel szoktam eltenni. az alábbi módon:
 
1.  Először a felöntőlevet készítem el.  Az alábbi adag kb. 10 kis üvegre elég, ha marad belőle  simán eláll a következő adag elkészítéséig. Én úgy rakom, ahogy érik, 2-3 üvegenként, az alaplét a hűtőben tartom, s következő alkalommal csak  újraforralom.

Hozzávalók:

2,5 l víz

1l 10%-os ecet

75 dkg cukor, 

10 dkg só

mustármag, koriander, borókabogyó, egész bors, tetszés szerint. A hozzávalókat összeforraljuk, kissé kihűtjük.

2. 
Ezt követően előkészítem az uborkát. Fontos, hogy alaposan, jól legyen megtisztítva! -  én rövid ideig szoktam áztatni, majd dörzsis szivaccsal vagy körömkefével egyenként alaposan meg szoktam őket sikálni. Ez azért fontos, mert a rücskös héjon könnyebben maradhatnak szennyeződések. Eközben az uborkák végeit levágom. (A konzervgyárakban biztos, hogy ezt is felületesebben végzik. Tavaly egy üveg apró uborkában az egyiknek végén a virág is rajtamaradt.) 
 
3.
Az üvegek tisztasága legalább olyan fontos, mint az uborkáé. J ó forró, szódabikarbónás vízben szoktam elmosni, s mikróban 3 perc alatt tűzforróra átmelegítem/fertőtlenítem őket. Én inkább kisebb üvegeket használok, ezek általában egy ebédhez elegendőek, s nem kell pakolgatni a megbontott nagy üveget.
 

4.

A kimosott üvegek aljára kaprot teszek, majd beleteszem az uborkákat.   Az üvegeket színültig töltöm a lével, folpackkal letakarom őket, majd jól záró, sérülésmentes és tiszta kupakkal lezárom.

5 .

Ezután fazékba teszem az üvegeket, felöntöm az üvegek nyakáig vízzel, és nedves dunsztolom őket, a víz forrásától számított 15 percig. 15 perc , az ecetes cukros felöntőlé miatt elegendő.

uborka_masodik.jpg

 

Ezt követően a lében hagyom kihűlni, majd a zárásukat ellenőrzöm, és ha rendben, mehetnek a spajzpolcra.

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekkonyhakert.blog.hu/api/trackback/id/tr6214109715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.