Lélekkonyhakert

Citromok

2018. július 29. - Lélekkonyhakert

Citromok

citromos_1.jpg
Valószínű a lakodalmakban szokásos őszibarack süti ihlette a citromsüti kitalálóját. 
Azt, - bár igaz, hogy mutatós -  annyira nem szeretem, mivel eléggé tömény. A citromsütiben az a jó, hogy mutatós is és finom is, tulajdonképpen a diós  hókifli van citrom alakúra formázva. (Kevesebb zsiradék kell a tésztájába.) 
Családi összejövetel alkalmából sütöttem, s mellé mindenképp kellet valami könnyű és finom! - s az mi is lehetne más, ebben a nagy melegben, mint Citromos joghurttorta.....

Citrom süti

 
Hozzávalók a tésztához:
  • 500 g liszt,
  • 100 g vaj,
  • 100 g cukor,
  • 2 tojássárgája,
  • 5 evőkanál tejföl,
  • vanília,
  • 1  reszelt citromhéj,
  • fél cs. sütőpor,
  • csipet só.

A töltelékhez:

  • 280 g dió (darált, vagy apróra vágott),
  • 150 g cukor,
  • 2 tojásfehérje, fél citrom leve
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj, fahéj

A bevonáshoz:

  • 1,5 dl tej
  • 2 – 3 teáskanál sárga ételfesték (ha lehet természetes alapanyagú)
  • 1 – 2 teáskanál zöld ételfesték
  • 10 dkg cukor

Elkészítés:

1. Összeálltjuk a tésztát:

- Keverjük ki a tojások sárgáját, a cukorral és a vajjal, majd adjuk hozzá a tejfölt, a vaníliát, a reszelt citromhéjat, a sót, és a sütőporral összekevert lisztet. Tegyük hűtőbe 1 órára.

2. Töltelék:

 - A tojások fehérjét kissé verjük fel a cukorral és keverjük össze a dióval. Vaníliával/fahéjjal és a reszelt citromhéjjal ízesítjük.

3. Összeállítás:

1. A tésztát vegyük ki a hűtőből, osszuk el 4 adagra, tegyük vissza őket. Mindig csak 1  adagot vegyünk ki, nyújtsuk ki, majd egy pohárral szaggassunk karikákat belőle. (Nekem 32 kör fért ki belőle.)

2. Mindegyik tésztadarabra tegyünk fél teáskanál tölteléket. (Én előre kiporcióztam 32 felé, így biztosan egyformán jut mindegyikbe.)

3. A képen látható módon hajtsuk össze a tésztakarikákat, a végeit nyomjuk össze, hogy citrom formája legyen, az egyik végébe szúrjunk szegfűszeget!

citr3.jpg

4. 160 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percet.(Ne piruljon meg a teteje!) 

5. Egy kisebb tálban keverjünk össze 150 ml tejet, a sárga ételszínékkel, s kenjük le vele a sütiket. Ezt követően apró szemű kristálycukorban is megforgathatjuk, a végeit pedig zölddel szinezett tejjel megfesthetjük.

Nem annyira nehéz elkészíteni, de azért eléggé időigényes, a joghurttortával éppen ezért jó párosítás.... Számtalan joghurttorta recept van, mindegyik jó. Nagy vonalakban leírom az én receptem.

Citromos joghurttorta

citr_tanyer.jpg

  • Torta alja:
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 20-25 dkg (attól függ mennyire akarjuk vastagra az alapját) zabpelyhes keksz vagy háztartási keksz darálva

        A krém:

  • 30 dkg mascarpone
  • 10 dkg tejföl
  • 20 dkg natúr joghurt
  • 4 dl Cukrászhab (habtejszín)
  • 18 dkg porcukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 citrom leve
  • 20 g zselatin

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekkonyhakert.blog.hu/api/trackback/id/tr3714149069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.