Lélekkonyhakert

Lángos

2018. november 24. - Lélekkonyhakert

Kefires lángos

 

 

langos_kesz.jpg

Nagyon rég sütöttem, egy kedves ismerősöm juttatta eszembe....
Nagyon egyszerű, csak hát a sütés!
Én ilyeneket kint sütök még télen is, de mindenképp  zárt konyhaajtó és nyitott konyhaablak szükséges a sütéséhez!
A neten mostanában mindenhol futó kefires változatot sütöttem, ennek tésztája állítólag  több napig is eláll a hűtőben, s elég egyszerre csak annyit sütni, amennyi elfogy.
langos_talalva_1.jpg
Finom lett! - s miközben ettük eszembe jutott Fekete István egyik legszebb novellája, melyben:

"A kis angyal kérdőn néz a főszentre:
- Mi az a „lángos”, Szentatyám?  " 

 

Alábbi linken a novella, lassan aktuális és sokadszor elolvasva is nagyon szép!
http:/havannacsoport.hu/index.php/9-blog/968-fekete-istvan-1949-rorate-karacsonyi-novella
S akkor lássuk a receptet!
Hozzávalók
   50 dkg finomliszt

Elkészítés:

  1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom.
  2. A liszthez adom a sót, a kissé felvert tojásokat, a kefirt és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan kidolgozom.
  3. Minimum 1 óráig kelesztem, de az az igazi, ha hűtőben egy fél napig.
  4. Kelesztés után16 részre vagdosom a tésztát. Ahogy szokás: először félbe, aztán megint feleztem, megint és megint. Nem túl nagy lángosok lesznek,  kis cukik, és így kettő pont elfér az olajban.
  5. Gyúrótáblára alufóliát teszek, megolajozom, s erre rakom az olajos kézzel gombóccá gömbölyített darabkákat. Letakarom folpackkal, s még így is pihentetem min. negyed órát. 

 

folias_langos.jpg

6..Ezt követően a fólia alatt ellapogatom az első olajba kerülő tésztát, oly módon, hogy a közepe vékony, a széle vastagabb legyen.Mivel olajos az alufólia és a folpack is, nagyon könnyen felvehető, nem ragad egyáltalán.

7. Mielőtt forró olajba teszem még felemelve is formázom egy kicsit. Míg sül, formázom a következőt, s így míg ki nem sütöm valamennyit.Nagyon hamar kisül.

 

46520591_275659929962953_4336065210990198784_n.jpg

kesz_langos_1.jpg

kisult.jpg

 

Tálaláskor tehetünk rá fokhagymát, tejfölt, sajtot. 

A maradék tésztát a hűtőben kiolajozott nejlon zacskóban vagy dobozban állítólag több napon át tárolhatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelekkonyhakert.blog.hu/api/trackback/id/tr4514390618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.